In een vorige post, vertelde ik dat ik tegenwoordig minder
koolhydraten probeer te eten. Maar, waarom? Hoe doe je dat? En, wat zijn
koolhydraten eigenlijk? Om gezond te leven, is het o.a. belangrijk om te weten
wat koolhydraten zijn en wat het met jouw lichaam doet. In deze post
probeer ik dit zo goed mogelijk uit te leggen!
Wat zijn
koolhydraten?
Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Maar naast
suikers, kunnen koolhydraten ook zetmeel zijn. In het lichaam worden
koolhydraten omgezet in glucose, wat energie is voor het lichaam. Deze energie
helpt ons met bewegen, praten, denken, eigenlijk alles wat we doen. Onze
hersenen kunnen niet zonder glucose. Niet heel onbelangrijk dus, die
koolhydraten!
Koolhydraten vind je vooral in graanproducten, zoals: brood,
pasta, rijst, maar ook in aardappels, peulvruchten, groenten en fruit.
Er zijn twee typen koolhydraten, de snelle enkelvoudige koolhydraten en de langzame meervoudige koolhydraten. Hier vertel ik hieronder meer over.
Er zijn twee typen koolhydraten, de snelle enkelvoudige koolhydraten en de langzame meervoudige koolhydraten. Hier vertel ik hieronder meer over.
Meervoudige
koolhydraten
In de meervoudige koolhydraten zitten veel voedingsvezels.
Om deze reden worden deze koolhydraten ook wel “goede koolhydraten” of langzame koolhydraten genoemd. De
vezels zorgen voor een goed lopende spijsvertering. Deze goede koolhydraten
zitten bijvoorbeeld in:
- Paddenstoelen
- Broccoli
- Fruit
- Volkorenbrood
- Volkorenpasta
- Spinazie
- Pinda’s en noten
- Linzen en erwten
Enkelvoudige
koolhydraten
De snelle, enkelvoudige koolhydraten worden ook wel “slechte
koolhydraten” genoemd. Waarom? Er zitten
geen voedingsstoffen of voedingsvezels in deze koolhydraten. Hierdoor worden
deze koolhydraten heel snel opgenomen in het bloed. Wanneer de koolhydraten in
het bloed komen, worden het bloedsuikers. Wanneer je enkelvoudige koolhydraten
binnenkrijgt, zorgt dit voor een bloedsuikerspiegelschommeling. Het gezondst is
om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Wanneer jouw lichaam
dat niet meer zelf kan, wordt dit diabetes of suikerziekte genoemd.
Enkelvoudige koolhydraten zijn pure suikers, deze hebben wij
niet nodig. Ze zorgen alleen maar voor narigheid. Een direct gevolg van veel
enkelvoudige koolhydraten is overgewicht. Dit komt omdat er geen
voedingsstoffen inzitten, maar wel veel onnodige calorieën.
Naast overgewicht, moeheid en dorst, kan een hoge
bloedsuiker ook voor ontstekingen in het lichaam zorgen. Op lange duur zorgt
het voor een hoge bloeddruk, diabetes, depressie en reuma.
Als voorbeeld een lijstje met enkelvoudige koolhydraten:
- Suiker
- Honing
- Maïs
- Aardappelen
- Melk
- Wit meel (wit brood)
- Tarwe brood
- Witte rijst
- Banaan
- Frisdrank
Overgewicht door
koolhydraten
Vaak wordt er gedacht dat overgewicht ontstaat door vet te
eten en worden vetten altijd het liefst vermeden. Maar… Koolhydraten zijn eigenlijk de dikmakers. Wanneer je veel koolhydraten binnenkrijgt en niet veel beweegt (dus
minder calorieën verbrand dan je binnen krijgt), wordt glucose omgezet in vet
en dit wordt in je lichaam bewaard.
Om overgewicht te mijden, hoef je koolhydraten niet te
mijden… maar je kunt het beste zo min mogelijk producten met toegevoegde
suikers of enkelvoudige koolhydraten eten/drinken.
Beter is het om te kiezen voor voeding met vezels
(meervoudige koolhydraten).
Lowcarb dieet
Een lowcarb dieet (koolhydraatarm dieet) is een manier om
veel kilo’s in korte tijd af te vallen.
Er zijn meerdere bekende lowcarb diëten, zoals het Atkins
dieet of GOK (grip op koolhydraten).
Deze diëten zijn vaak opgebouwd uit meerdere fases. In de
eerste fase bij Atkins mag je 20 gram koolhydraten per dag. Deze koolhydraten
moet je uit groentes halen. Fruit mag in deze fase niet. Net als aardappels,
rijst, pasta, brood, etc. In deze fase vallen de meeste mensen veel af.
In fase 2 bouw je heel langzaam de koolhydraten weer op (tot
ongeveer 30 gram per dag), totdat je niet meer afvalt. Dan ga je er weer 5 gram
onder zitten, zodat je weer rustig afvalt.
In fase 3 wordt de koolhydraatconsumptie met elke week
verhoogd, de bedoeling is dat je nog steeds afvalt, maar heel langzaam.
Fase 4 is de laatste fase en is “de levenslange handhaving”.
Je eet gevarieerd, maar blijft op de koolhydraatconsumptie letten.
Je energie haal je niet uit de koolhydraten, maar uit vetten
en eiwitten. Daarom moet je er voor zorgen dat je deze wel genoeg binnenkrijgt.
Hoe eet ik?
Omdat ik geloof dat fruit ook heel belangrijk is in onze
voeding en ik zeker niet wil minderen in het eten van groenten, eet ik niet
volgens de “lowcarb” methode (20 gram koolhydraten per dag is namelijk echt
heel weinig!).
Ik eet nog steeds veel groenten, ook al zitten er in sommige
best wat koolhydraten (in uien en paprika’s bijvoorbeeld). Ook fruit (waar een
hoop koolhydraten in zitten) eet ik nog steeds erg graag. Wanneer je niet
genoeg groenten en fruit binnenkrijgt, heb je snel een tekort aan vitamines en
vezels.
Brood laat ik wel vaak staan. In plaats van brood eet ik in de ochtend havermoutpap met fruit of kwark/yoghurt met noten en fruit. En als lunch een salade. Bij mijn avond eten kies ik er soms voor om geen aardappelen/rijst/pasta te eten. Of ik kies voor een beter alternatief, zoals zoete aardappel, volkoren pasta (meer vezels dan de normale = goed voor de spijsvertering) of zilvervliesrijst (bevat ook meer vezels).
Zelf laat ik de koolhydraten vaker staan, omdat mijn darmen niet
goed tegen koolhydraten kunnen en al zeker niet tegen de enkelvoudige koolhydraten.
Op de dagen dat ik sport verhoog ik mijn eiwitinname
wel. Dit is goed voor spierherstel. Ook haal je energie uit eiwitten én vetten.
Over vetten doe ik dus ook niet moeilijk.
Mijn “dieet” noem ik liever eiwitrijk, dan koolhydraatarm.
Deze eiwitten haal ik vooral uit kwark, yoghurt, kaas, eieren, kip en vis. Na
krachttrainingen neem ik een eiwitshake van Body&Fit.
Ik heb gekozen voor deze “eetstijl”, omdat ik graag
lichaamsvet wil verliezen. Mijn overgewicht is waarschijnlijk het gevolg van
mijn hele leven te veel koolhydraten eten in combinatie met te weinig bewegen.
Hier wil ik nu eens verandering in aanbrengen! En ik voel me hier goed bij! Dat
is het belangrijkste denk ik. Ieders lichaam werkt weer anders, dus niet elke
“eetstijl” is voor iedereen. Het is dus onderzoeken, proberen en ontdekken wat
het beste past bij jou!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten