Wanneer je wel eens in Kroatië (of buurlanden) bent geweest,
ken je het wel. Dat fel oranje spul wat geserveerd wordt bij praktisch elk
gerecht die je besteld. Het is lekker om je patatje of stukje vlees er in te
dippen, maar eigenlijk weet je niet zo goed wat het nou is. Het heet in ieder
geval Ajvar.
Ajvar komt oorspronkelijk uit Macedonië, maar is erg
populair op de Balkan. Het is eigenlijk best wel gezond, want er zit hoofdzakelijk
alleen maar groentes in! Het is heerlijk om te eten met een stuk gegrild vlees,
stokbrood, patatjes of bijvoorbeeld Ćevapčići.
Ajvar uit de Balkan
Ingrediënten:
- 2 grote aubergines
- 250 gram rode paprika (of gegrilde paprika uit een potje)
- 4 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 el azijn
- 1 el fijngehakte peterselie
- 1 rode peper (eventueel)
- Zout en peper
Bereiding:
Gril de aubergines en paprika in de oven op 200 graden. Wacht
tot de schillen zwart worden en blaren krijgen. Haal dan de groenten uit de
oven en trek de vellen er af. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s. Snijd
de ui in grove stukken en bak deze even in een pan met een beetje olie, samen
met de teentjes knoflook. Snijd de aubergines en paprika’s in grove stukken en pureer
het in een blender. Voeg de knoflook en ui toe en eventueel de rode peper (in
stukken). Blend de ingrediënten met de saus door elkaar. Voeg de azijn toe en
breng op smaak met de peterselie, zout en peper.
Doe het in een pot met deksel en zet het in de koelkast. De volgende
dag is de Ajvar het lekkerst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten