Gister (zondag) was een heerlijke
dag. Lekker gelunched aan het AA-meer (volgens mij heet het zo). Een leuke
wandeling gemaakt én we zijn langs boerderij ’t Geertje geweest (waar ik heeeeeel
veel baby geitjes geknuffeld heb! OMG ZO LIEF! Biggetjes hadden ze ook al!!). En
daar hebben we uiteraard ook een lekkere biologische kaas gekocht :D
En als afsluiter van de dag, hebben
we een soort Koreaanse avond gehouden (met een of andere gekke Koreaanse film
erbij). Eten op de Koreaanse wijze!
In 2005 ben ik met mijn ouders en
broertje en zusje een paar weken naar Zuid-Korea geweest. Mijn vader moest daar
vaak heen voor zijn werk en wij mochten een keer mee. Super tof! Helaas was ik
vrij jong nog en is het dus alweer een eeuwigheid geleden, maar sommige dingen
vergeet ik nooit meer aan deze vakantie en het land.
Korea is een land van gekke producten/gewoontes (vinden wij, westerlingen). Waar wij op de markt patatkramen hebben, hebben zij
dampende potten vol maden! Die je dan krijgt in een kartonnen doosje. Lekker
opslurpen! In de supermarkt/warenhuizen vind je ook de gekste dingen. Hele outfits
voor honden bijvoorbeeld. Oh en het is daar niet zo gek als je een knal blauwe
poedel tegenkomt op straat.
Wat ook nog wel grappig is om te
vertellen, is dat we al die dagen dat we er waren op een matje op de grond
moesten slapen. Dat is daar heel normaal, ze hebben geen bedden zoals wij die
kennen. Het sliep wel heerlijk trouwens! Nu ik er zo aan denk, misschien doe ik ons bed ook maar weg. Scheelt een hoop ruimte als je je bed eventjes kunt oprollen :D
Naast maden en andere gekke
insecten, heeft Zuid-Korea een super lekkere keuken. Een bijgerecht (Banchan) die
je altijd bij elke maaltijd krijgt is “Kimchi”. Ik ben gek op Kimchi en nee
niet eens per se omdat mijn naam er in voorkomt ;) Kimchi is een van de
belangrijkste producten van Korea. Het bestaat uit gefermenteerde kool en
groenten. Er bestaan echt hon-der-den variaties met verschillende ingrediënten,
maar vaak wordt er Chinese kool gebruikt. Ook radijs, knoflook, sesam, gember
en zouten worden vaak gebruikt. Ook leuk om te weten: Kimchi wordt gezien (door
Amerika) als één van de vijf gezondste gerechten ter wereld!!! Dat komt omdat
deze Banchan vol vitamines, vezels calcium en melkzuurbacteriën zit! Daarnaast is
uit studies gebleken dat het eten van Kimchi een positieve werking heeft op het
tegengaan van overgewicht.
Nou, snap je nu waarom ik er gek op
ben? En dan hebben we het niet eens over de heerlijke smaak gehad :) Dat
moet je zelf maar eens uittesten!
Gisteren had ik een soort van Daeji
Bulgogi gemaakt. Dat is Koreaans varkensvlees. Ik heb het niet helemaal op de
Koreaanse manier kunnen klaarmaken, omdat ik een aantal ingrediënten miste.
Daeji Bulgogi wordt klaargemaakt op
een Koreaanse BBQ. Hier een plaatje:
Foto gevonden op Travel-Experts |
Deze super vette BBQ heb ik natuurlijk niet thuis
staan, dus heb het klaargemaakt in een wok.
Ik had het vlees gemarineerd met sojasaus,
gember, sesamolie, knoflook, zwarte peper, bruine suiker, ui, sesamzaad en rode
peper. Een goed recept voor de échte Daeji Bulgogi kun je HIER vinden.
Ik maakte er noodles bij en een
komkommer-ui salade bij met rode peper (met dressing van azijn en citroensap). En uiteraard ontbrak de Kimchi niet.
Wanneer je in Korea eet, staat de
hele tafel vol met Banchan (bijgerechten), zoals je ziet op de foto hierboven. Echt heerlijk!
De gewoonte is om je vlees (die
eigenlijk net van de BBQ komt) in een blaadje sla te doen. In dit blaadje sla
doe je nog wat Kimchi. Je rolt het blaadje op en stopt het in één keer in je
mond. Heerlijk!
Ik hoop ooit nog eens terug te kunnen naar Zuid-Korea. Het is een prachtig land, maar ik heb er zo weinig van kunnen zien helaas. Wie weet, over een tijdje! :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten