zondag 16 maart 2014

Zweedse gehaktballetjes, lekkerder dan die van de Ikea!

Na 4 jaar zeuren, heb ik eindelijk mijn vriend zo ver gekregen om met mij te gaan hardlopen! Wel moest ik dan iets lekkers voor hem klaarmaken. Hij koos voor Zweedse gehaktballetjes. Totaaaaal niet gezond natuurlijk, want er gaat nogal wat room doorheen! Maar het was wel lekker :) en ach, een keertje ongezond mag wel hoor :)
En het hardlopen ging wel goed trouwens! Zelfs mijn vriend zei dat hij het erg leuk vond, wauw! We zijn nu 3 keer geweest al en wil morgen eigenlijk alweer! Maar dat mag niet, want er moet elke keer een rustdag tussen zitten. Jammer! Woensdag mag ik pas weer :(

Dit recept is voor 4 personen, bij mij ging het een beetje mis namelijk omdat ik eigenlijk een halve ei te veel had (had alles gehalveerd behalve de ei). Niet dat de smaak niet goed daardoor was, maar de balletjes waren te zacht! Het is ook niet erg om het voor 4 personen te maken, het is zo lekker dat je er vast de volgende dag ook wel van wilt eten! :)
Het recept heb ik trouwens van DEZE blog. Heb het wel een beetje aangepast :)


Zweedse gehaktballetjes


Ingrediënten, voor 4 personen:
  • 500 gram rundergehakt/gemengd
  • 4 el broodkruim of paneermeel
  • 1 grote aardappel
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 2 dl runderbouillon
  • 2 dl room
  • Eventueel blond bier (traditioneel hoort het met bier!)
  • 2 el peterselie
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl cayennepeper/chilipoeder
  • 2 tl piment
  • 2 tl korianderpoeder
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout


Was en schil de aardappel en kook deze in een pannetje. Prak de aardappel fijn.
Snipper de ui. Smelt in een pan wat boter en fruit hierin de ui glazig.
Doe in een grote kom de gefruite uien, geprakte aardappel, broodkruimels of paneermeel, gehakt, scheutje room, los geklopt ei, peterselie, alle kruiden peper en zout. Meng dit alles door elkaar, totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Vorm er kleine balletjes van, in de palm van de handen, ter grootte van een pingpongballetje cm.
Leg de balletjes op een schaal of in een kom, bedek ze met plasticfolie en zet ze voor 1 à 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Verhit wat boter en olijfolie in een pan. Bak hierin de balletjes aan alle kanten mooi bruin, door voortdurend de pan te schudden (bak de balletjes steeds in kleine porties).
In ongeveer 10 à 15 minuten zijn de balletjes bruin en gaar.
Neem de balletjes uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie.
Giet het bakvet weg, blus met de bouillon en roer het aanbaksel los.
Voeg de room (en bier) toe en laat de saus op een zacht vuurtje indikken tot de gewenste dikte, eventueel kun je de saus verdikken met wat maizena.
Serveer de balletjes met daarover de roomsaus, samen met een beetje veenbessensaus en aardappelpuree/aardappelpartjes!

2 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik heb bij IKEA gewerkt en dan ben je de ballen echt wel zat. Maar dat is al weer een poos geleden, dus ik ga ze ook eens proberen zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ja dat begrijp ik! Ik vind de zelfgemaakte lekkerder :) Ben benieuwd wat jij er van gaat vinden!

      Verwijderen